Info Sverige

 

Krav för att få arbets- och uppehållstillstånd som au-pair 

För att få arbets- och uppehållstillstånd krävs

  • att du har ett giltigt pass
  • att du är mellan 18 och 30 år
  • att du kan visa att du har ett uttalat intresse för eller nytta av svenska språkstudier
  • ett intyg om studieplats för studier i svenska
  • ett skriftligt erbjudande från värdfamiljen i Sverige där villkoren för din anställning som au-pair framgår

 

Din värdfamilj ska erbjuda dig

  • högst 25 timmars hushållsarbete per vecka
  • studier i svenska under en avsevärd del av resten av en 40 timmars arbetsvecka
  • kost och logi
  • lägst 3 500 kronor per månad i lön före skatt

 

Ansöka om arbets- och uppehållstillstånd 

Som blivande au-pair måste du ansöka om arbets- och uppehållstillstånd från hemlandet eller något annat land där du är bosatt utanför Sverige. Du som får ett uppehålls- och arbetstillstånd kommer att få ett uppehållstillståndskort. Kortet är ett bevis på att du har uppehållstillstånd. När du reser in i Sverige måste du visa upp uppehållstillståndskortet tillsammans med ett giltigt pass.

 

 

Olika sätt att ansöka 

Du ansöker på en svensk utlandsmyndighet i landet där du är bosatt. För att Migrationsverket ska kunna utfärda uppehållstillståndskort kommer du att fotograferas och lämna fingeravtryck i samband med

  • att du lämnar in din ansökan eller
  • när du fått uppehållstillstånd

 


 

Se till att din ansökan är komplett

Till ansökan ska du alltid bifoga

  • kopior av de sidor i ditt pass som visar din identitet, passets giltighetstid och om du har tillstånd att vistas i andra länder än ditt hemland
  • ett skriftligt erbjudande från värdfamiljen där villkoren för din anställning som au-pair framgår
  • kvitto på betald ansökningsavgift
  • intyg om studieplats där det framgår hur många timmar per vecka som studierna omfattar

Om du ska arbeta kortare tid än tre månader och behöver ett visum ska du dessutom bifoga två fotografier i passformat. De ska vara tagna rakt framifrån och inte vara äldre än sex månader.

 

 

 

 

Kontrollera vad utlandsmyndigheten kräver 

Observera att ambassaden eller konsulatet där du lämnar in din ansökan kan kräva ytterligare handlingar.

 

 

Ansökningsavgift 

De flesta måste betala en ansökningsavgift. Får du nej på din ansökan får du inte tillbaka pengarna.

 

 

Om du får uppehålls- och arbetstillstånd 

Beslutet skickas till ambassaden eller konsulatet där du gjorde din ansökan. Om du ansökte på webbplatsen skickas beslutet till ambassaden eller konsulatet som du angav där. Har du inte blivit fotograferad tidigare och lämnat fingeravtryck får du besöka ambassaden för att göra detta. När det är klart kommer ambassaden eller konsulatet att lämna ut, eller i vissa fall skicka, det färdiga uppehållstillståndskortet till dig.

 

 

Viktigt att tänka på 

I och med att du vistas i Sverige en begränsad tid har du inte samma rätt till sociala förmåner som permanent bosatta personer. Därför är det viktigt att du och din värdfamilj tar reda på vilket försäkringsskydd som gäller.

 

 

Tillståndets giltighetstid 

Du kan endast få arbets- och uppehållstillstånd för den tid du har erbjudits arbete. Den maximala gilitighetstiden är ett år.